BEL 074 267 23 00 Move logo move.nl

Je eerste woning kopen: tips voor starters

Kopen Nieuwsb 01 Je Eerste Woning Kopen Tips Voor Starters

Even een open deur intrappen: het valt niet mee om als starter aan de bak te komen op de woningmarkt. Maar houd vooral moed! We geven je graag wat tips mee die je verder kunnen helpen bij je zoektocht.

Maak gebruik van de vrijstelling van overdrachtsbelasting

Onze tips voor starters. De overheid wil de concurrentiepositie van een starter verbeteren ten opzichte van andere kopers, zoals bijvoorbeeld een belegger. Daarom is er een nieuwe wet in werking getreden die starters vrijstelt van de overdrachtsbelasting, de zogenoemde: startersvrijstelling. Je kunt gebruik maken van deze vrijstelling als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent jonger dan 35 jaar, en
  • Je koopt een woning tot een bedrag van € 440.000,-, en
  • Je hebt nog niet eerder gebruik gemaakt van de vrijstelling, en
  • Je verklaart schriftelijk en voorafgaand aan de verkrijging van de woning dat je de woning (anders dan tijdelijk) zelf gaat bewonen.

Jouw financiën

Weten wat je financiële mogelijkheden zijn is erg belangrijk voordat je begint met je zoektocht. Heb je nog geen gesprek gehad met een financieel adviseur om te bekijken wat je financiële mogelijkheden zijn? Laat het ons weten! Wij kunnen je in contact brengen met één van onze samenwerkende financieel adviseurs voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Sparen is sowieso verstandig als je een huis wilt kopen, want daar is ook eigen geld bij nodig voor de aanvullende kosten. Maar je studieschuld kan nog veel meer invloed hebben op wat je maximaal kunt lenen bij de bank voor je hypotheek. Zorg er dus voor dat je hier al zo vroeg mogelijk rekening mee houdt om je kansen op de woningmarkt te maximaliseren.

Blijf zoeken

Het kan soms wel 1,5 jaar of langer duren voordat je uiteindelijk een woning tegenkomt die je aanstaat en die betaalbaar is met jouw budget. Geef daarom niet al na een maand de zoektocht op, maar weet dat het soms inderdaad tijd nodig heeft. Als je eenmaal de ideale plek hebt gevonden, dan hoef je daar ook nooit meer weg. Dus wat is dan 1,5 jaar wachten?

Als starter jouw ideale woning vinden?

Schrijf je in ons zoekregister in en volg De Makelaar op Instagram en Facebook!

Whatsapp