BEL 074 267 23 00 Move logo move.nl

Startersvrijstelling, Vrijstelling van de overdrachtsbelasting

Demakelaar Startersvrijstelling

Op 1 januari 2021 is er een regeling ingetreden om de positie van de starters op de woningmarkt te verstevigen. Starters kunnen gebruik maken van de startersvrijstelling.

Startersvrijstelling

Starters worden vrijgesteld (onder voorwaarden) van de overdrachtsbelasting van 2% voor de aankoop van een woning. Dit geeft ze bijvoorbeeld een voorsprong ten opzichte van beleggers die op dit moment maar liefst 10,4% overdrachtsbelasting betalen.

Hoe werkt het?

Je bent 18 jaar of ouder maar jonger dan 35 jaar. Dus let op: word je binnenkort 35 jaar? Dan kun je geen beroep meer doen op de vrijstelling op of na je verjaardag. Ook is de startersvrijstelling maar éénmalig je kan hier dus maar één keer aanspraak op maken. Dit betekent ook, dat het niet verplicht is om gebruik te maken van de regeling. Stel dat je bijvoorbeeld nu opzoek bent naar een woning in de prijsklasse tot € 250.000,- k.k. en 23 jaar oud bent. De verwachting is misschien wel dat je over 5 tot 8 jaar in de prijsklasse tot € 350.000 een woning wilt kopen. Dan is het heel slim om bij de eerste aankoop nog geen gebruik te maken van de vrijstelling, maar deze ‘voucher’ juist te bewaren bij de volgende aankoop! Dat scheelt je in dit geval € 2.000,-.

Een andere voorwaarde is dat je zélf in de woning gaat wonen. (zelfbewoningsplicht) De woningwaarde moet lager zijn dan € 440.000,-. Hier moet je goed op letten, want de woningwaarde is niet altijd de koopsom! Stel dat je een woning aankoopt voor € 440.000,- en de taxateur hanteert een waarde van € 450.000,- dan is e startersvrijstelling niet meer toepasbaar.

Lastig verhaal? Wij helpen je graag, maak een afspraak dan leggen we het persoonlijk uit. Blijf op de hoogte en volg de Makelaar op Instagram en  Facebook.

Whatsapp