BEL 074 267 23 00 Move logo move.nl

Jubelton per 1 januari 2023 fors omlaag

Streep-door-de belastingvrije-schenking-de-zogeheten-Jubelton

In 2022 was het mogelijk tot maximaal € 106.671,- belastingvrij te schenken voor de eigen woning of het afbetalen van een hypotheek. Aan je kind, je kleinkind of aan anderen. De zogeheten ‘Jubelton’. Het huidige kabinet heeft besloten dit bedrag te verlagen naar €27.231,-. Vanaf 2024 wordt het zelfs helemaal afgeschaft.

Doel. Een eerlijker speelveld voor starters

Het kabinet zet een streep door de belastingvrije schenking de zogeheten jubelton, omdat die oneerlijk zou zijn voor starters op de woningmarkt zonder rijke ouders. Dit veroorzaakte een kloof tussen starters met en zonder rijke ouders. Met de jubelton worden de starters met ouders die niet de mogelijkheid hebben om te schenken, benadeeld. Ook merken makelaars dat de huizenprijzen hierdoor worden opgedreven. Aangezien er meer geld naar de woningmarkt vloeit of kan worden gebruikt om over te bieden.

“Dit is een belangrijke stap die bijdraagt aan een eerlijker speelveld onder starters en de ongelijkheid vermindert”, aldus woonminister De Jonge over de afschaffing van de Jubelton.

Belasting over schenkingen

Als je een bedrag schenkt moet daar belasting over betaald worden. Het percentage kan wisselen tussen de 10 en 40 procent, afhankelijk van wie je het bedrag geschonken krijgt en de hoogte van de schenking. Daarnaast bevat de schenking een jaarlijkse belastingvrijevoet. Voor ouders aan een kind is het belastingvrije deel jaarlijks € 5.677,- en voor anderen is het jaarlijks € 2.274.

Eenmalige verhoogde vrijstelling

In 2022 was de ‘jubelton’ enkel te gebruiken voor het aankopen van een woning of het afbetalen van een hypotheek. Het kabinet zet dus een streep door de belastingvrije schenking de zogeheten Jubelton. Per 1 januari 2023 is het eenmalige bedrag naar €27.231,- gedaald en mag dit ook vrij besteed worden. Ouders kunnen dit bedrag dus schenken voor de eigen woning óf voor een doel waarover de ontvanger zelf beslist. Beide kan niet.

Schenkingen een Lastig verhaal? Wij helpen je graag, maak een afspraak dan leggen we het persoonlijk uit. Blijf op de hoogte en volg de Makelaar op Instagram en  Facebook.

Whatsapp