BEL 074 267 23 00 Move logo move.nl

Je eerste woning kopen: tips voor starters

Kopen Nieuwsb 01 Je Eerste Woning Kopen Tips Voor Starters

Even een open deur intrappen: het valt niet mee om als starter aan de bak te komen op de woningmarkt. Maar houd vooral moed! We geven je graag wat tips mee die je verder kunnen helpen bij je zoektocht.

Maak gebruik van de vrijstelling van overdrachtsbelasting

De politiek weet inmiddels ook al lang dat de woningmarkt overspannen is. Daarom hebben ze voor starters een wetsvoorstel gemaakt waarin vrijstelling van overdrachtsbelasting wordt omschreven voor jonge woningkopers. In het wetsvoorstel staat dat je vrijstelling kunt krijgen als je aan de volgende eisen voldoet:

  • De verkrijger is een natuurlijk persoon, meerderjarig maar jonger dan vijfendertig jaar, en
  • De verkrijger heeft nog niet eerder gebruik gemaakt van de vrijstelling, en
  • De verkrijger verklaart schriftelijk en voorafgaand aan de verkrijging dat hij de woning (anders dan tijdelijk) als hoofdverblijf gaat gebruiken.

Houd al tijdens je studie rekening met je financiën

Sparen is sowieso verstandig als je een huis wilt kopen, want daar is ook eigen geld bij nodig voor de aanvullende kosten. Maar je studieschuld kan nog veel meer invloed hebben op wat je maximaal kunt lenen bij de bank voor je hypotheek. Zorg er dus voor dat je hier al zo vroeg mogelijk rekening mee houdt om je kansen op de woningmarkt te maximaliseren.

Blijf zoeken

Het kan soms wel 1,5 jaar of langer duren voordat je uiteindelijk een woning tegenkomt die je aanstaat en die betaalbaar is met jouw budget. Geef daarom niet al na een maand de zoektocht op, maar weet dat het soms inderdaad tijd nodig heeft. Als je eenmaal de ideale plek hebt gevonden, dan hoef je daar ook nooit meer weg. Dus wat is dan 1,5 jaar wachten?

Als starter jouw ideale woning vinden?

Schrijf je in ons zoekregister in en volg De Makelaar op Facebook!

Whatsapp