BEL 074 267 23 00 Move logo move.nl

Rookmelders op elke verdieping verplicht

Rookmelders-Elke-Verdieping-Verplicht

Heb jij een rookmelder thuis? Gelukkig heeft het merendeel van de huishoudens een rookmelder thuis, maar vanaf 1 juli is het verplicht dat deze op elke verdieping hangen! Dit was al verplicht voor nieuwbouwwoningen, maar moet nu ook bij bestaande woningen.

 

Heb jij rookmelders thuis? Gelukkig heeft het merendeel van de huishoudens een rookmelder thuis, want sinds 2022 is het verplicht dat er een rookmelder op elke verdieping hangt! Dit was al verplicht voor nieuwbouwwoningen, maar daar moeten bestaande woningen nu ook aan voldoen. 

Kosten rookmelder

Een rookmelder kost inclusief batterijen gemiddeld € 30,- en heeft een levensduur van ongeveer 10 jaar. Huiseigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het plaatsen van de rookmelders en het onderhoud. Huur je een woning? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het ophangen van de rookmelders. Let op: als huurder ben je wel zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Dus vervang op tijd de batterijen!

Gevolgen verplichting rookmerlders

De verplichting is vastgesteld in de wet. Voldoe je niet aan de wet- en regelgeving? Dan wordt dit beschouwd als ‘niet-conform’. Dit kan betekenen dat een verzekeraar besluit om de schade niet uit te keren na brand in een huis zonder voldoende rookmelders.

Als verhuurder ben je tevens verplicht om de woonruimte in goede staat van onderhoud te verhuren. Het plaatsen van rookmelders valt hier dus onder. Bovendien riskeer je een boete van de gemeente.  

Vergroot ook de brandveiligheid van jouw woning. Investeer in rookmelders en red er levens mee!
Blijf op de hoogte en volg de Makelaar op Instagram en  Facebook.

Whatsapp