BEL 074 267 23 00 Move logo move.nl

Woning verkopen bij een echtscheiding: hoe pak je dat aan?

Woning-Verkopen-Bij-Echtscheiding

Gezamenlijk huis moet verdeeld worden

Als jullie samen eigenaar zijn van de woning, wordt het verdeeld op de manier zoals die op papier staat. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen is dat ieder de helft. Bij huwelijkse voorwaarden kan dat anders zijn. Belangrijk is wel dat jullie afspreken wie er in dit huis blijft wonen en wie niet. Dan kan er ook een plan worden gemaakt voor de hypotheek, want die moet dan ineens door één persoon worden betaald.

Bekijk de hypotheeksituatie

Hoeveel staat er eigenlijk nog open van de hypotheekschuld? En hoe kan die verdeeld worden, of opnieuw worden gekoppeld aan een nieuwe hypotheek voor de blijvende partner? Doordat je hierover nadenkt, wil je ook al snel de woningwaarde laten bepalen. De taxatie helpt bij het inzichtelijk maken, ook voor de afspraken die jullie opnemen in het echtscheidingsconvenant. Bijvoorbeeld of de ene partner de andere uitkoopt.

De woning verkopen kan ook

Als de woning na de scheiding niet door één van jullie kan worden betaald, dan is het huis verkopen een goede optie. Dan wordt de hypotheekschuld immers afgelost en hoeven jullie daar niet meer over na te denken. Tot dat moment zijn jullie namelijk nog samen verantwoordelijk voor de hypotheek.

Of laat het gezamenlijk bezit blijven

De laatste optie is dat de woning van jullie beide blijft, ook na de echtscheiding. Dat maakt de situatie wel iets complexer in het begin, maar kan later voordeel opleveren. Verkoop in de toekomst betekent dankzij de stijgende huizenprijzen immers waarschijnlijk meer winst op de overwaarde. Voor de partner die een nieuwe woning wil kopen, heeft dit echter wel flinke gevolgen voor een nieuwe hypotheek. De bestaande hypotheek drukt het maximale bedrag dat je kunt lenen. Daarnaast zijn er nog fiscale gevolgen, waar je meer informatie over vindt op de site van de Belastingdienst.

Meer weten over je woning verkopen na een scheiding?
Bel voor vrijblijvend advies 074 267 23 00.

Whatsapp