Je hebt ongetwijfeld vragen over het verkopen van een woning. Die horen wij namelijk iedere dag. In dit artikel hebben we de 10 meest gestelde vragen en hun antwoorden verzameld.
De NVM No-Risk clausule is een ontbindende voorwaarde, die voorkomt dat de koper van je woning met dubbele lasten komt te zitten. Duurt de verkoop van zijn huidige woning langer dan verwacht, dan gaat de koop niet door. Uiteraard moet je als verkoper eerst akkoord gaan met deze ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst.
Daar zijn twee soorten van: de Algemene Consumentenvoorwaarden NVM en de Algemene Voorwaarden NVM voor professionele opdrachtgevers. Je vindt ze op www.nvm.nl/voorwaarden. De Algemene Consumentenvoorwaarden NVM zijn tot stand gekomen in overleg met de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis.
Nee, daar vallen alleen de overdrachtsbelasting en de notariskosten onder. De koper betaalt de courtage voor de aankoopmakelaar, de verkoper voor de verkoopmakelaar.
De verkoopmakelaar komt op voor de belangen van de verkoper en mag niet tegelijkertijd de belangen van de koper behartigen. Daarvoor mag de koper zelf een aankoopmakelaar inschakelen.
Dat mag iedere NVM-makelaar zelf bepalen. Tijdens een vrijblijvend gesprek over de gewenste dienstverlening kan de makelaar een berekening voor je maken van de courtage en andere kosten.
Ja, volgens de Algemene Consumentenvoorwaarden NVM heeft een NVM-makelaar recht op vergoeding van de gemaakte kosten. Als dit in de opdracht tot dienstverlening is afgesproken, kan er ook een percentage van het loon berekend worden.
Dat betekent dat je geen kosten voor het overdragen van de woning hoeft te betalen. De verkoper betaalt de overdrachtsbelasting en notariskosten.
Dat gebeurt via een afgesproken meetinstructie. Daarin staat wat er wel en niet wordt meegerekend als gebruiksoppervlakte van een woning of appartement.
Onder de gebruiksoppervlakte vallen alleen ruimtes die minimaal 1,5 meter hoog zijn. De buitenmuren worden niet meegerekend, de binnenmuren wel. Nissen kleiner dan 0,5 m2 tellen ook niet mee. Op de website van de NVM vind je meer informatie over het bepalen van de gebruiksoppervlakte.
Ja, in Nederland heeft ieder huis een energielabel. Het energielabel is verplicht bij de verkoop van een woning, maar ook bij verhuur. Sinds 2021 gelden er nieuwe regels voor het energielabel. Het energielabel geeft een indicatie hoe energiezuinig een woning is. Je kunt van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een boete krijgen van maximaal €450,- als je een woning verkoopt zonder een definitief energielabel.
Daar kunnen wij je alles over vertellen! Voor een globale indicatie kun je kijken op de website van de NVM. Hier vind je ook de historische marktinformatie voor heel Nederland en per regio.