BEL 074 267 23 00 Move logo move.nl

Taxatie of waardebepaling? Dit is het verschil!

Taxeren Nieuwsb 01 Taxatie Of Waardebepaling

Er is een verschil tussen een taxatie door een gecertificeerd NVM-taxateur en een waardebepaling door een NVM-makelaar. In dit artikel leggen we het je uit.

Taxatierapport is officieel document

Niet iedereen mag zomaar een taxatierapport maken. Dit uitgebreide rapport is een officieel document met de huidige waarde van de woning, de belangrijkste eigenschappen en omgevingsfactoren. De bank, de Belastingdienst en verzekeraars: allemaal accepteren ze een taxatierapport, omdat het ook nog eens is goedgekeurd door een onafhankelijk instituut.

Als je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten, heb je een taxatierapport nodig. De bank eist dit omdat je woning als onderpand dient. De waarde ervan moet dus onafhankelijk getoetst zijn.

Waardebepaling is een berekening

Heb je geen officieel taxatierapport nodig, maar wil je weten wat je woning waard is voor de verkoop? Vraag dan een waardebepaling aan door een NVM-makelaar (ja, dat is de Makelaar!). De staat van de woning, de woonoppervlakte, de straat en de wijk waarin je woont worden allemaal meegenomen in de berekening. Dat geldt ook voor prijsontwikkelingen op de (lokale) huizenmarkt.

Dankzij een waardebepaling weet je ongeveer wat je woning op zou kunnen brengen. En je kunt goed inschatten wat het mogelijke budget is voor je nieuwe woning.

Maak ook van jouw aan- of verkoop een feestje!
Bel voor een gratis waardebepaling 074 267 23 00.

Whatsapp