BEL 074 267 23 00 Move logo move.nl

Het biedlogboek eerlijk en transparant voor iedereen

Transparant kopen met het Biedlogboek

Het kopen of verkopen van een woning doe je niet iedere dag. Dan is het fijn als je te maken hebt met een deskundige en betrouwbare makelaar. Vanuit het ‘Verbeterplan vertrouwen in het koopproces’ is het biedlogboek geïntroduceerd. Hiermee geven makelaars inzicht in het biedingsproces. Per 1 januari 2023 is dit verplicht voor alle gecertificeerde makelaars.

Transparantie voor kopers in de oververhitte huizenmarkt

De overspannen huizenmarkt heeft ervoor gezorgd dat het vertrouwen en de transparantie van het koopproces in sommige gevallen is geschaad. Daar waren de laatste jaren veel klachten over, onder meer bij Vereniging Eigen Huis. Dit vertrouwen kan hersteld worden door meer transparantie te creëren, duidelijkere regels op te stellen en beter te handhaven door middel van het biedlogboek. Het biedlogboek is eerlijk en transparant voor kandidaat-kopers en verkopers.

Hoe werkt het biedlogboek?

In dit biedlogboek staat vermeld op welk tijdstip de bieding is uitgebracht, welk bedrag er is geboden, het gewenste moment van de sleuteloverdracht en de eventuele voorbehouden van verkoop zoals voorbehoud van financiering of een bouwkundige keuring. Het biedlogboek is dus eerlijk en transparant voor kandidaat-kopers en verkopers. Het biedlogboek is van toepassing bij de verkoop van woningen en appartementen. Het is niet van toepassing bij de verkoop van nieuwbouw, recreatiewoningen, bedrijfswoningen, garageboxen, bouwkavels en objecten zonder woonbestemming.

Inzicht in biedingen en voorwaarden

Na het verstrijken van de wettelijke bedenktijd en de eventuele ontbindende voorwaarden is het mogelijk om het biedlogboek op te vragen. Het opvragen van het biedlogboek kan enkel door kandidaten die zelf ook een bieding hebben uitgebracht op de desbetreffende woning. Vanwege de privacywetgeving zijn de namen en andere persoonsgegevens van de medekandidaten afgeschermd.

Doordat in het biedlogboek de voorwaarden en voorkeuren van de concurrerende biedingen staan, kunnen consumenten meer inzicht krijgen in het gunnings- en prijsvormingsproces. Daarnaast wordt hiermee het verkoopproces van woningen beter controleerbaar. Wanneer zich een geschil voordoet heeft de consument met het biedlogboek bewijslast. In tegenstelling tot eerder, waarbij de getroffen consument volledig afhankelijk was van de informatie en dossiervorming van de verkopend makelaar.

Het biedlogboek bij De Makelaar

Het biedlogboek maakt alle biedingen op een woning inzichtelijk voor de verkoper en kandidaat-kopers, waardoor het proces transparanter wordt. Bij de Makelaar staat integriteit, deskundigheid en transparantie hoog in het vaandel. Daarom werken wij al jaren met online dossiervorming via een veilige omgeving. Sinds de introductie van het biedlogboek hebben wij dit direct doorgevoerd in onze dossiers.

Heb je nog vragen over het biedlogboek? Wij helpen je graag, maak een afspraak dan leggen we het persoonlijk uit. Blijf op de hoogte en volg de Makelaar op Instagram en  Facebook.

Whatsapp