BEL 074 267 23 00 Move logo move.nl

10 vragen over het kopen van een woning

10 vragen over het kopen van een woning

Je hebt ongetwijfeld vragen over het kopen van een woning. Die horen wij namelijk iedere dag. In dit artikel hebben we de 10 meest gestelde vragen en hun antwoorden verzameld.

1. Ben ik in onderhandeling als ik een bod doe?

Nee, je bent pas in onderhandeling als de verkopende partij reageert op je bod met een tegenbod of door expliciet te melden dat de onderhandelingen zijn gestart. Als de verkopende makelaar een bod bespreekt met de verkoper, ben je nog niet in onderhandeling.

2. Hoe zit dat met bezichtigingen tijdens de onderhandelingsfase, gaan die gewoon door?

Dat mag wel, maar hoeft niet. Stel dat jullie niet tot een deal komen, dan moeten anderen natuurlijk de kans krijgen om te onderhandelen. Daarom mogen de bezichtigingen gewoon doorgaan tijdens de onderhandelingsfase. Zelfs met meerdere geïnteresseerde kopers tegelijkertijd onderhandelen is toegestaan. Een NVM-makelaar moet dit wel duidelijk aan alle partijen melden.

3. Moet de verkoper de woning aan mij verkopen als ik de vraagprijs bied?

Nee, dat hoeft niet. Volgens een uitspraak van de Hoge Raad is de vraagprijs een uitnodiging tot het doen van een bod. Zelfs als je meer biedt dan de vraagprijs, hoeft de verkoper je bod nog niet te accepteren.

4. Mag de vraagprijs van een woning tijdens de onderhandeling zomaar veranderd worden?

Ja, dat mag. Maar dat geldt ook voor jou als koper: tijdens de onderhandelingen mag je jouw bod verlagen. Je eerdere bod vervalt namelijk wanneer de verkopende partij een tegenbod doet.

5. Mag de makelaar tijdens de onderhandeling het systeem van verkoop wijzigen?

Ja, dat mag. Al is het wel de verkoper die dit moet besluiten, op advies van de makelaar. Vooral wanneer er veel belangstellenden zijn die de vraagprijs bieden of benaderen, gebeurt dit. Vanzelfsprekend moet de makelaar eerst eventueel eerder gedane toezeggingen of afspraken nakomen, voordat de procedure veranderd wordt naar bijvoorbeeld een inschrijvingsprocedure.

6. Mag de makelaar een onrealistisch hoge prijs vragen voor een woning?

In principe ligt dat helemaal aan de verkoper. Die bepaalt in overleg met de makelaar voor welke prijs de woning te koop wordt aangeboden.

7. Wat betekent het dat ik een optie heb?

Bij een nieuwbouwwoning betekent een optie dat je het dan eens bent over de voorwaarden van de koopovereenkomst. Je krijgt dan bijvoorbeeld nog wel een week bedenktijd. Bij de aankoop van een bestaande woning betekent een optie dat je bijvoorbeeld een paar dagen bedenktijd krijgt om een bod uit te brengen. Zo zit er minder druk op en kun je de financiering vast organiseren. Andere geïnteresseerde partijen staan bij een optie even in de wacht.

8. Maakt het uit of ik als eerste een bezichtiging doe of een bod uitbreng?

Nee, de verkoper bepaalt samen met de verkopende makelaar met wie hij in onderhandeling gaat. Wees dus niet teleurgesteld dat je geen voorkeursbehandeling krijgt als je er vroeg bij bent.

9. Hoe komt de koop tot stand?

De makelaar maakt een koopovereenkomst als je het met de koper eens bent over de prijs,
leveringsdatum, ontbindende voorwaarden (denk aan financieringsvoorbehoud) en eventuele afspraken over roerende zaken. De koop komt tot stand als beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend.

10. Waarom heb ik als koper drie dagen bedenktijd?

In de wet staat dat je drie dagen bedenktijd hebt waarin je als koper zonder opgaaf van redenen de koop kunt ontbinden. Deze bedenktijd gaat in zodra je als koper een kopie van de getekende koopovereenkomst hebt ontvangen.

Whatsapp