BEL 074 267 23 00 Move logo move.nl

Hoe verduurzaam ik mijn woning?

De Makelaar Woning Verduurzamen

Met de huidige gas- en energieprijzen loont het zich vaak om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van verduurzaming van je woning. Met de juiste maatregelen kan het jaarlijks heel wat vaste kosten schelen. Daarnaast verbeter je zo ook nog eens het energielabel van je woning!

Stap 1: Energiebesparing

Om energie te besparen is het slim om eerst je woning extra te isoleren. Hierdoor gaat er minder warmte verloren en blijven daarmee de energiekosten dus lager. Je kunt je woning op een aantal manieren isoleren.

Spouwmuurisolatie

Als jouw woning gebouwd is tussen 1925 en 1980 heeft deze vaak een spouwmuur. Dit is een open ruimte tussen de buiten- en de binnenmuur. Door in deze ruimte isolatiemateriaal te laten inspuiten verlies je minder snel warmte.

Dak- en vloerisolatie

Een ander goed idee is het isoleren van het dak en de vloer van je woning. Het dak kun je isoleren door isolatiemateriaal aan te brengen aan de binnenkant van je dak. Dit levert doorgaans meer op de vloerisolatie. Dat komt omdat bij vloerisolatie aan de onderkant van de begane grondvloer wordt geïsoleerd. Opstijgende warmte verlies je dan nog steeds.

Glasisolatie

Je hebt er vast wel eens van gehoord; HR++-glas. Maar wat betekent dit nou? Hoogrendementsglas (ook wel HR++-glas) is glas met gas tussen de dubbele beglazing, wat voor extra isolatie zorgt. Een ander voordeel van isolatieglas, is dat het geluidsoverlast vanuit buiten verminderd.

Stap 2: Energieopwekking

De tweede stap om je vaste kosten te verminderen, is het opwekken van je eigen energie. Dit kan door middel van een aantal opties.

Zonnepanelen

Een van de meest bekende manieren van verduurzaming is het plaatsen van zonnepanelen. Momenteel is er dan ook een run op. De vraag naar zonnepanelen is sinds de verhoging van de gas- en energieprijzen verveelvoudigd. Stel je plaatst 12 zonnepanelen, dan kost dat je ongeveer €6.000,-. Waar het je eerst zo’n 7 jaar kostte om dit bedrag terug te verdienen, is het door de stijgende prijzen ongeveer voor de helft verminderd. Uiteraard hangt dit af van het type zonnepaneel en het verbruik.

Verwarmingsketel

Weet jij wat het bouwjaar is van jouw huidige cv-ketel? Het bouwjaar zegt veel over het energieverbruik. Hoe ouder je ketel is, hoe meer energie die slurpt. Is je ketel toe vervanging, kies dan voor een HR-ketel. Dit kan je €200,- tot €400,- per jaar besparen.

Warmtepomp

Een warmtepomp heeft alleen nut als jouw woning al voldoende is geïsoleerd (minimaal label C). Verschillend per type warmtepomp, haalt deze energie uit de lucht, het water of de grond. Met een elektrische warmtepomp heb je geen gas meer nodig, zoals dat bij de standaard cv-ketel wel is. Hiervoor heb je wel minimaal energielabel B nodig.

Verduurzaming een lastig verhaal? Wij helpen je graag, maak een afspraak dan leggen we het persoonlijk uit. Blijf op de hoogte en volg de Makelaar op Instagram en  Facebook.

Whatsapp