BEL 074 267 23 00 Move logo move.nl

Wat is het verschil tussen WOZ-waarde en marktwaarde?

verschil WOZ-waarde en marktwaarde

Als je een huis wilt kopen, wil je uiteraard precies weten wat de waarde daarvan is. Maar dan loop je tegen verschillende soorten waarde aan, namelijk de WOZ-waarde en de marktwaarde. Wat is het verschil tussen die twee en wanneer gebruik je welke? Dat leggen we je graag uit.

De gemeente stelt de WOZ-waarde vast

Een eerste duidelijk verschil is dat de WOZ-waarde wordt vastgesteld door de gemeente om te bepalen hoeveel gemeentelijke belastingen en heffingen je als huiseigenaar moet betalen. Deze WOZ-waarde wordt vastgesteld zoals omschreven in de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ).

De hoogte van deze waarde komt voort uit rekenmodellen en databases, dus het is geen werkelijke afspiegeling van de marktwaarde. Het soort woning, de ligging, de inhoud, de kaveloppervlakte en meer wordt allemaal afgewogen. Daarbij wordt gekeken wat het huis zou kunnen opbrengen na een eerlijk verkooptraject op 1 januari van het jaar vóór het belastingjaar.

De markt bepaalt de marktwaarde

Oké, eigenlijk is het de makelaar of taxateur die bepaalt wat de marktwaarde is. Dat is de waarde waarmee de woning op de markt komt. Om dat bedrag te bepalen, komt de expert daadwerkelijk naar het huis om van binnen en buiten alles te bekijken. De pluspunten en minpunten worden goed afgewogen en daar komt een reëel beeld naar voren van de marktwaarde.

Er zijn dus duidelijk verschillen

Kort door de bocht is de WOZ-waarde geen goede indicator voor de werkelijke waarde van de woning. Ze zitten vaak wel bij elkaar in de buurt, maar het bedrag waarvoor een woning verkocht wordt, heeft ook te maken met zaken die niet worden meegenomen bij het bepalen van de WOZ-waarde. Denk bijvoorbeeld aan hoe populair een woningtype op dat moment is op de markt. Je hoeft in dat geval echt niet meer gemeentebelasting te betalen. Logisch toch?

Jouw ideale woning vinden met de juiste waarde?

Schrijf je in ons zoekregister in en volg De Makelaar op Facebook!

Whatsapp